Du kan tjäna pengar på att sälja prylar, kläder och möbler som inte längre används. Det är ett förhållandevis ganska enkelt sätt att få in snabba pengar om det tryter i kassan. Enligt en undersökning från Blocket så har vi svenskar oanvända prylar i hemmet till ett genomsnittligt värde av 17.000 kronor. Med andra ord finns det alltså goda möjligheter att tjäna lite extra samtidigt som man frigör lite yta hemmavid.
Begagnatmarknaden är jättestor inom de flesta områden och det brukar inte vara några större problem att hitta köpare till varorna som läggs ut till försäljning. Ett av de mest populära sökorden på Blocket är ”Möbler” och i synnerhet soffor, stolar och bord med mera. Ta en titt i förrådet där hemma, har du stuvat undan gamla matsalsstolar eller en byrå som gjort sitt? Om så är fallet så kan det vara värt att sälja dessa, du tjänar dels pengar och får mer yta och samtidigt får någon annan glädje av dessa.
Kläder som inte längre används är förstås också en bra inkomstkälla. Öppna garderoben där hemma och sortera ut alla plagg som är för små eller som inte passar av någon annan anledning. Har du barn så har du garanterat också en hel drös med urvuxna barnkläder som utan problem kan inbringa ett par hundralappar. När det gäller just barnkläder kan det löna sig att sälja dessa i paketform istället för enskilda plagg.
Tjäna pengar på att sälja prylar på auktion
Blocket, Tradera och Facebook Marketplace är de tre stora aktörerna när det kommer till annonsering. Vilken av dessa som är bäst råder det delade åsikter om, alla har helt enkelt sin egen favorit. Facebook Marketplace och Blocket är rena annonsmarknader där man lägger ut sin annons med bild, beskrivning och pris. Tradera skiljer sig såtillvida att det är en auktionssajt där varorna säljs till högstbjudande.
När du säljer på auktion får börja med att bestämma ett reservationspris. Det är alltså ett lägstapris som du anser att varan är värd. En del väljer att sätta 1 kr som reservationspris för att på så vis få igång en budgivning. Ett lågt lägstapris kan vara en smart strategi, men risken är att budgivarna uteblir och varan säljs till underpris. Man kan också helt skippa att sätta ett reservationspris och istället hoppas att auktionen kommer igång av sig själv.
Läs också: Tjäna pengar på att låna ut pengar via P2P-lån
Då du auktionerar ut en vara på Tradera så vänder du dig till budgivare från hela landet. Det kan vara både en fördel och nackdel beroende på hur man ser det. Låt oss säga att du lägger ut en soffa på auktion och en budgivare från andra sidan Sverige vinner auktionen, hur löser ni transporten? Att hämta soffan på plats är ett bekvämt alternativ för dig, men dyrt för köparen med tanke på bränslekostnader. Är det större objekt som säljs på auktion kan det vara värt att kolla upp transportkostnader och baka in kostnaden i försäljningspriset.
Viktigt med skarpa bilder och utförlig beskrivning
Oavsett vilken plattform man använder sig av vid försäljning så är det viktigt att man tar skarpa bilder av objektet som ska säljas. En bild säger som bekant mer än tusen ord och det gäller att fånga köparens intresse rent visuellt till att börja med. Du behöver ingen dyr systemkamera för att ta snygga bilder, det räcker ofta med kameran i mobilen. Vad som dock är viktigt är att bilderna är skarpa så köparen får en rättvis uppfattning.
Ska du sälja klädesplagg eller skor så är det också viktigt att dessa är rena och fräscha innan fotografering. Kläder som hängt länge i garderoben har ofta dragit på sig damm och annan smuts, så börja med att köra dessa i tvättmaskinen. Därefter kan du med fördel stryka kläderna så blir de riktigt snygga på bild.
Ett tips när det kommer till fotograferingen är att ta flera bilder på objektet, och även ur olika vinklar. På så vis får köparen en mer heltäckande bild. Har varan skavanker så gäller det också att få med dessa på bild, är du ärlig från början slipper du problemen sen. Försök att ta bilder mot en ren bakgrund och fota helst i dagsljus för bästa resultat. Vill du ha fler tips när det gäller fotografering så kolla in Blockets fotoskola.
Läs också: Så kan du börja tjäna pengar på att blogga
Sätt dig in i köparens värld
När du är färdig med bilderna är det dags att sätta ihop en annonstext. Här gäller det att se det hela ur köparens perspektiv. Om du själv var köparen, vad skulle du då vilja veta om varan? Se till att få med mycket relevant information som exempelvis ålder, färg, storlek och mått. Ju mer information du får med i annonstexten desto färre frågor behöver du besvara senare. Ett sista tips när det gäller annonstexten är sätta en rubrik som fångar köparen. Rubriken och bilden är det första köparen ser, så var noga med dessa.
Så prissätter du varan som ska säljas
När du är nöjd med bilderna och annonstexten är det dags att sätta ett pris på varan som ska säljas. Det är inte helt lätt att veta vad exempelvis ett par stövlar från förra året är värda idag, men det finns ett par sätt att hitta ett relevant pris. Det enklaste sättet är att se efter vad andra har satt för pris på liknande stövlar. Anser du att skicket på dina stövlar är betydligt bättre än de som ligger ute till försäljning så kan du sätta ett något högre pris. Men tänk på att hålla dig inom det befintliga prisspannet, annars riskerar du att inte hitta en köpare.
Ett annat sätt är att sälja varan, eller stövlarna i det här fallet, till hälften av nypriset. Låt oss säga att du betalade 1.000 kr för stövlarna förra året och du säljer dem för 500 kr. Det innebär i praktiken att du nu efter försäljningen bara betalat 500 kr för dem. Det här alternativet är ju förstås också beroende av stövlarnas nuvarande skick. Som ovan beskrivet så kan du kanske få lite mer för dem om de knappt är använda under året som gått. Omvänt gäller då att du kanske får sänka priset något om de är slitna.
Det här sakerna kan vara riktigt värdefulla
Trenderna vänder ganska snabbt numera och saker som tidigare inte var så eftertraktade kan idag inbringa tusentals kronor. Trots att 80-talet kanske inte känns så avlägset så är det mycket från det här årtiondet som är värdefullt idag. Gamla tv-spel i sin originalförpackning och möbler är två exempel på efterfrågade samlarobjekt. Har du ett Gameboy med tillhörande spel kvar i din ägo så kan det vara värt mycket pengar idag. Även de första utgåvorna av Nintendo är värdefulla, de måste dock vara i funktionellt skick.
Det kan låta lite underligt men faktum är att äldre IKEA-möbler är eftertraktade. Gamla möbelserier som inte längre tillverkas och bara finns i begränsad upplaga kan vara värda många tusentals kronor. Musse- och Vilbert-stolarna är två exempel som gått under klubban för tiotusentals kronor. De äldre IKEA-produkterna är betydligt mer välgjorda än de som tillverkas idag och håller därför bättre.
Modelltåg och gamla leksaker är alltid gångbara. När det gäller modelltåg så är det i synnerhet de från 40- och 50-talet som är mest efterfrågade. Du kan också få bra betalt för äldre LEGO-samlingar. Det gäller dock att samlingen är komplett och att originalförpackningarna fortfarande finns kvar. På senare tid har Star Wars-produkter blivit mycket eftertraktade och en del sällsynta utgåvor har sålts för hundratusentals kronor på auktion.
Tjäna pengar på att sälja prylar köpta på rea
Ett annat sätt att tjäna pengar på prylar, kläder, möbler eller vad det nu kan vara är att köpa billigt och sälja dyrare. Många av prylarna på Blocket och Tradera ligger ute till underpris. Det beror till stor del på att folk snabbt vill bli av med sina saker eller att de helt enkelt inte har koll på prylarnas marknadsvärde. Är du duktig på att värdera exempelvis gamla leksaker eller serietidningar så finns det goda chanser att göra fina klipp.
Tycker du att konceptet ”Köpa billigt och sälja dyrare” låter intressant? Varför inte då sätta dig in i ämnet på lite djupare nivå? Börja med en specifik kategori och ta reda på så mycket information du kan. Granska annonserna inom din kategori på olika säljsajter under en period och anteckna slutpriserna. Då du har 15-20 slutpriser kan du räkna ut ett snittpris. Om du sedan lyckas köpa under snittpriset kan du tjäna pengar på att lägga ut varorna till försäljning igen.
Läs också: Tjäna pengar på betalda undersökningar
Ett annat alternativ som inte kräver lika mycket tid och engagemang är att ta del av säsongsreorna. Black Friday, eller snarare Black Week, är ett gyllene tillfälle att komma över prylar till vrakpriser. Låt oss säga att du hittar en bärbar dator som vanligtvis säljs för 10.000 kr men nu reas ut för 5.000 kr. Du köper datorn och lägger sedan ut den till försäljning för 7.000 kr. Köparen har fått datorn 3.000 kr billigare och själv har du tjänat 2.000 kr på affären, det är inte fy skam.
Populära köp- och säljsajter
Idag finns det ett stort antal köp- och säljsajter på nätet och det kan därför vara lite klurigt att veta vilken av dem man ska använda sig av. Här nedan kan du läsa lite mer om några av de största aktörerna inom området.
Blocket
Blocket känner nog de flesta till idag. Handelsplatsen startades redan 1996 i form av en lokal prylmarknad nere i Skåne. Ett par år senare expanderade företaget till att bli en rikstäckande marknadsplats och resten är historia. På Blocket kan du i princip köpa och sälja allt från bilar till skor. Det är dock förbjudet att handla med läkemedel, livsmedel och piratkopior.
Blocket vänder sig till både privatpersoner och företag. Sedan en tid tillbaka kostar det ingenting för privatpersoner att publicera en annons inom de vanligaste kategorierna. Vill du däremot sälja en bil, affärsverksamhet eller annonsera inom jobbkategorin så tillkommer en avgift. Blocket har också ett flertal guider som beskriver hur man skapar bra annonser och således lyckas bäst med försäljningen.
Tradera
Auktionssajten Tradera har funnits på nätet i över 20 år. Sajten har miljontals besökare i veckan och här säljs fler än 1000 objekt i timmen. Även om hela upplägget bygger på att varor byter ägare via auktion så finns det också möjlighet att sälja eller köpa till fast pris. Det kostar ingenting att lägga ut ett objekt på auktion, men du får betala en provisionsavgift då du får något sålt.
Att sälja på auktion är inte speciellt svårt, du sätter ett utropspris på varan du vill sälja och den som sedan lägger det högsta budet vinner auktionen. Tradera har satt ihop en lång guide som beskriver i detalj hur det hela fungerar. Här hittar du också svar på alla tänkbara frågor som kan uppkomma då man är novis inom området.
Facebook Marketplace
För ett par år sedan lanserade Facebook sin egen säljmarknad under namnet Marketplace. Det blev förstås snabbt en succé och är idag fortfarande ett mycket populärt alternativ. Här kan du sälja det mesta från kläder till leksaker och mycket mer. Undantaget är tobak, piratkopior och läkemedel. Det är helt gratis att publicera en annons, allt som krävs är att du är medlem i Facebook vilket de flesta är idag.
Citiboard
Citiboard startade sin verksamhet 2012 som en utmanare till Blocket och de andra stora aktörerna på marknaden. Här är det helt gratis att lägga upp en annons och Citiboard tar inte heller någon provision vid försäljning. Sajten vänder sig i första hand till privatpersoner, men även företag kan sälja begagnade produkter. I likhet med andra köp- och säljsajter kan du köpa och sälja i princip vad som helst. Det är dock ej tillåtet att handla med livsmedel, läkemedel och piratkopierade varor.
Sellpy
Sellpy lanserades 2014 med en vision om att få fler att leva cirkulärt, alltså att ta tillvara på det som redan finns. En stor fördel med Sellpy är att de tar hand om hela säljprocessen. Allt du behöver göra är att beställa hem en Sellpy-påse som du fyller med det du vill sälja och sedan skickar tillbaka. Sellpy sorterar ut det som är säljbart, fotograferar prylarna och skapar en annons. Tänk på att det som värderas till under 50 kronor anses inte vara säljbart. Då försäljningen gått igenom behåller Sellpy en del av förtjänsten.
Tjäna pengar på att sälja prylar på loppis
Loppmarknader är också ett alternativ att överväga då man ska sälja prylarna. Det är dock ett något krångligare sätt eftersom man måste frakta dit alla saker och sedan befinna sig på plats under dagen. Samtidigt kan det vara riktigt roligt då man får träffa mycket folk. Något man bör tänka på när det loppmarknader är att folk vill köpa saker billigt. Det är således inte rätt forum om man ska sälja märkeskläder eller dyra samlarobjekt. Man ska också vara beredd på att folk kommer försöka pruta ner priserna, så det gäller att inte vara för snäll.
Har du inte sålt på loppis tidigare så är det en del att tänka på, till att börja med måste du ha ett bord med dig såvida du inte kan hyra ett på plats. Idag finns det riktigt smidiga hopfällbara bord att köpa och de tar inte speciellt mycket plats heller. För att slippa stå upp hela dagen kan det också vara en god idé att ta med en pall eller en hopfällbar stol. Är loppisen utomhus på sommaren så bör du ha någon form av skydd från solen. Ett parasoll är förstås den bästa lösningen men ett större paraply fungerar också bra. Glöm inte heller att smörja in dig med solskyddsfaktor.
Som beskrivet i textstycket inledningsvis så går folk på loppis för att komma över prylar till låga priser. Det gäller alltså att inte sätta för höga priser för då riskerar du att inte få sålt någonting. Bestäm i förväg priset på de varor du vill sälja och räkna med lite prutmån på priserna. För att få en ungefärlig uppfattning om sakers värde kan du kika runt på Tradera eller Blocket. Tänk på att allt som du inte lyckats få sålt under dagen måste följa med tillbaka hem igen.
Färdiga paket och fyndlådor är ofta uppskattat
Barnkläder, leksaker, pyssel och liknande kan du med fördel sälja i paketform. De som köper barnkläder är ofta på jakt efter flera plagg samtidigt i specifika storlekar, så sätt ihop ett paket. Köparen blir nöjd och du blir samtidigt av med mycket på en gång. Vidare är också en fyndlåda något som ofta uppskattas. I en fyndlåda kan du sälja många småsaker till ett och samma pris. Skriv en tydlig skylt så att folk verkligen förstår, exempelvis ”Alla varor i lådan – 5 kr styck” eller liknande.
Även om det är smågrejer du säljer för en billig slant i fyndlådan så försäkra dig först om att sakerna är hela och rena. Det gäller förstås de övriga varorna på bordet med, kontrollera att allt är i fräscht skick. Ska du sälja kläder så ta med en klädställning att hänga dem på. Inte nog med att du får mer yta på bordet för andra varor så hamnar kläderna i rampljuset och blir lättare sålda.
Sammanfattning
Det finns flera alternativ om du vill tjäna pengar på att sälja prylar, gamla leksaker, kläder eller vad det nu kan vara. De flesta använder sig av annonsmarknader som Blocket och Facebook Marketplace. Men det går också att auktionera ut objekten på auktionssajter som Tradera eller sälja på loppis. För att uppskatta värdet på det du ska sälja kan du leta upp liknande annonser och se vad säljarna satt för pris. Ett annat alternativ är att sätta ett pris som är hälften av inköpspriset.
Några viktiga punkter att tänka på är följande;
- Se till att bilderna i annonsen är skarpa och ta gärna foton från flera olika håll. Vet du med dig att varan eller plagget du ska sälja har någon form av defekt så försök få med den på bilderna. Det är bättre att vara ärlig redan från början för att slippa problemen senare.
- Var tydlig när du skriver rubrik och text till annonsen. Rubriken är det första köparen ser så det gäller att få till en inbjudande rubrik, men samtidigt inte överdriven.
- Folk vill komma över grejer billigt så sätt inte ett alldeles för högt pris. Är objektet stort och skrymmande så glöm inte att räkna med eventuella fraktavgifter.
Har du bra eller dåliga erfarenheter av att tjäna pengar på att sälja prylar på nätet? Skriv gärna i kommentarsfältet här nedan..